...och så här såg den ut på morgonen efter att ha jäst över natten.
Dag 2 morgon
Innan jobbet drog jag ihop själva degen.
Jag löser upp 3g jäst (typ en tsk) i
100g kallt vatten
Blandar i fördegen från igår kväll.
Tillsätter 350g Manitoba Creem (alt. vetemjöl special)
och kör i degblandaren 7-8min (förlåt kära grannar).
Blandar i 10-15g salt
Kör ytterligare 2min
Min deg blev extremt seg och trådig som en varm mozzarella.
Sedan skrapar jag ner degen i en lätt oljad bunke, på med plastfolie, in i kylen och iväg till jobbet.
Eftersom degen står i kylen händer det inte så mycket med den under de 10 timmar den får vara ifred.
Dag 2 eftermiddag
Väl hemma igen plockar jag fram bunken så att själva uppjäsningen ska ta lite fart.
Ut med degen på ett rejält mjölat bakbord. Använd hellre för mycket mjöl än för lite. Mjölet som blir kvar på bakbordet går utmärkt att sikta och spara i en burk till nästa bak.
Dra försiktigt ut degen till en rektangel som är ca 30x40cm. Hantera degen varsamt så att alla fina luftbubblor blir kvar i degen. Vik sedan in långsidorna mot mitten. Här kan en bra, hård degskrapa vara till god hjälp.
Skär sedan degen i tre delar och låt dessa vila på bakbordet en kvart eller så. Under tiden kan man till exempel säga godnatt till sin dotter om man har en sån. Har man inte det kan man diska undan lite eller få stryk i alfapet mot sin svägerska via appen Wordfeud.
Rulla sedan varje bit till snygga korvar och lägg dem på en baguetteplåt eller på en mjölad handduk som du viker upp lite mellan varje bröd. Skruva dem lite om du känner för det. Är du sugen på att skära i något så går det bra att snitta bröden i valfritt mönster.Passa på att sätta på ugnen på max så att den hinner bli riktigt het. Sätt ett galler (om du har en b-plåt) mitt i ugnen och en oöm plåt på ugnsbotten.
Åter till baket.
Efter att bröden har fått jäsa i ca 30min på plåten är det äntligen dax att baka av dem. In med plåten, kasta in några isbitar eller lite vatten på bottenplåten, stäng snabbt luckan och sänk temperaturen till 250C. Ångan gör att bröden får en fin och knaprig skorpa. Isbitar direkt på ungsgolvet kan orsaka lite bulor och fula märken, därav förslaget med en oöm plåt på botten. Jag åkte till återbruket i Göteborg och köpte en plåt och ett extra ugnsgaller för 40 spänn styck.
Efter ca 10min i ugnen kan man öppna luckan hastigt för att vädra ut lite ånga och sedan åter igen efter ca 5min. Alla ugnar är olika så man får prova sig fram lite men mina bröd var klara efter ca 19min.
Ta ut plåten och låt bröden svalna på ett galler.