Summa sidvisningar

söndag 6 november 2011

Det goda vita

Detta är ett ganska enkelt bröd. Vetemjöl, vatten, jäst och salt. Men gör man rätt är det fascinerande vilket gött resultat man kan få.



Det goda vita.
2 bröd

Morgon
Jag börjar med att göra en Poolish.
Blanda ut 15g jäst i
300g kallt vatten och vispa ner
250g vetemjöl special

Det ska bli en tjock smet av det hela... lite som en våffelsmet.
Täck bunken med plastfolie och ställ in den i kylen i 8 timmar.

Eftermiddag
Blanda fördegen från morgonen med
400g kallt vatten
100g manitoba cream och
400g vetemjöl special

Kör degen i degblandaren på mellanväxel i 8min och tillsätt sedan
knappt 1msk salt.
Kör ytterligare 2 minuter och skrapa sedan ner degen i en oljad bunke. Täck med plast och låt degen jäsa i 1,5h.
Skrapa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.

Nu ska de två degbitarna rundrivas. Detta innebär att man viker in kanterna mot mitten upprepade gånger tills man får en jämn rund form. Samtidigt spänns ytan på degen vilket hjälper brödet att jäsa åt rätt håll, dvs uppåt. En rundrivning kan göras på många olika sätt och det är lite av en träningssak att få till det bra. Här är ett par filmklipp som kanske kan vara en hjälp på vägen: rundrivning 1, rundrivning 2.
Om degen är för lös kan det vara svårt att få till formningen av brödet men denna deg är helt lagom i konsistensen.

Låt de formade degarna vila under en handduk i 45 min och passa på att sätta på ugnen på max, ställ en oöm plåt på botten och ytterligare en plåt, eller baksten ca 1/3 från botten. När tiden är inne för man över bröden till den heta plåten/bakstenen, slänger in några isbitar på bottenplåten, stänger luckan och sänker temperaturen till 250C.


Efter 15min kan man öppna luckan för att vädra ut lite fukt och sticka in en stektermometer. Sänk temperaturen till 225C och grädda i ytterligare 5-8min.

Ta ut bröden och knacka på undersidan. Låter det ihåligt är de klara.

Detta bröd funkar fint både som frukostbröd och till att duga upp de sista resterna i sopptallriken eller tzatsikiskålen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar