Summa sidvisningar

tisdag 20 december 2011

Schwarzwaldtårta

Hur många poäng skulle detta bakverksnamn ge på Word Feud?
Att baka denna klassiker är egentligen inte så svårt... om man nöjer sig med en välsmakande, ojämn gräddhög med söndertrasade chokladflarn strösslade ovanpå. Svårigheten ligger i finishen.

Schwarzwaldtårta
200g Choklad 70%
150g Hasselnötter
200g florsocker
4 äggvitor
5dl vispgrädde
1msk vaniljsocker
lite kakao

Börja i god tid med att färdigställa chokladplattorna så att du slipper stå med en nästan färdig tårta, sugna potentiella ätare och en mörkbrun smet som vägrar stelna.


Smält 100g 70% choklad av bra kvalisort i vattenbad. Var noga att inte få ner nåt vatten i chokladen. Bred ut ett 1-2mm tjockt lager på ett bakplåtspapper. Det är bra om det ligger på en diskbänk eller en stenskiva eftersom den kyls av bättre där än på en träbänk.

När den har stelnat, men fortfarande är lite mjuk skär man den i kvadrater med sidan 3-4cm.



Rosta 150g hasselnötskärnor i ugn en eller i en stekpanna. Oavsett vilket alternativ du väljer ska ugnen vara igång på 150C.
Mal nötterna och blanda med
200g florsocker

Vispa 4 äggvitor till ett hårt skum i en rymlig bunke och vänd försiktigt ner nötblandningen


Rita upp 3 cirklar med 20cm diameter på bakplåtspapper och bred ut ett jämt lager av marängen i dessa.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20min och låt marängbottnarna sedan svalna på galler.

Vispa 5dl grädde relativt hårt och smält 100g choklad.
Blanda 1/4 av grädden med den smälta chokladen och rör ner
1msk vaniljsocker i resterande grädde.



Bred chokladgrädden och ett tunt lager vaniljgrädde på en av bottnarna. Lägg på botten nr 2 och bred på ett jämt lager vaniljgrädde. Lägg på den sista botten med undersidan uppåt så blir det lättare att få till en jämn och fin tårta. Bred ut vaniljgrädde ovanpå och runt kanterna på tårtan.


Dekorera genom att spritsa det sista av grädden på tårtan, tryck (försiktigt, försiktigt) fast chokladplattor runt sidorna och ovanpå tårtan. Avsluta med att sikta över kakao.

Den böhmiske hemmabagaren i bekantskapskretsen tipsade om att hans farmor brukade ha lite aprikos eller äppelsylt i tårtan. Det är nog en strålande ide för att balansera upp lite av det söta och feta. Så får det bli nästa gång.
Som sagt är det utseendet som är den stora utmaningen med denna tårta. Tycker att den blev ok men jag hade nog krävt ett snäpp till av en riktig konditor. Snyggare tårtor kommer säkerligen att passera denna blogg.

1 kommentar: