Summa sidvisningar

torsdag 18 augusti 2011

Grönt i fönstret


Jag skrev igår att jag skulle berätta lite om min örtodling i köksfönstret. Tidigt i våras frösådde jag basilika, persilja, smultron och gräslök. Förutom det har jag ett par krukor salvia som härstammar från en köp-kruka sen tidigt i våras när jag skulle bjuda Per på Osso Buco. För mig är basilika och salvia självklara i tomatsåser. Jag har läst nånstans att båda dessa örter trivs bra tillsammans med tomat även när de odlas.

Petroselinum Crispum (Krispig som friterad)
Salvia Officinalis (För kontorsmiljö?)

Ocimum basilicum (OK, den är god)
Salvia och basilika mår bra av så mycket sol som möjligt. De har gott om olja i bladen och kan effektivt ta hand om solljuset. Persiljan mår däremot bra av att stå i omväxlande sol och skugga. Den kruka som råkade bli stående på balkonggolvet verkar vara den som mår bäst.

Medan persiljan är tvåårig och salvian är flerårig är basilikan ettårig. Jag brukar märka det på basilikan fram emot hösten. Den blir lite trött och kan få lite fläckar på bladen. Man kan förlänga livslängden på den om man byter jord nu och då eller om man häller lite växtnäring i vattnet. 


Viktigast av allt är att kontinuerligt skörda basilikan. Plocka inte av enstaka blad utan knipsa istället av hela stjälkar uppifrån och ner. När man ser att det börjar komma små mini-blad precis där större blad sitter fast på stjälken kan man knipsa av så nära de små bladen som möjligt utan att skada bebisbladen. Låt de stora bladen sitta kvar tills de små har växt till sig (ett par cm långa blad).

Basilikablomma. Snygg men dum.
Om det börjar komma blommor på basilikan, vilket det kan göra fram emot sensommaren, ska dessa plockas bort genast. De är fina men drar ut smaken ur bladen och stjäl mycket av växtkraften.









Torka Örter
Om man får mer örter än man hinner slänga ner i sina kastruller kan man frysa örternas blad eller, som jag oftast gör, torka dom. Basilika, salvia och andra örter med tydlig a blad går bra att torka på en tallrik eller ett galler. Vänd bladen några gånger i veckan och spara de torra bladen i glasburkar. Det kan ta runt två veckor att få bladen helt torra. När det gäller persilja hänger jag upp små knippen för torkning. När de är torra slänger jag stjälkarna och sparar bladen. Jag har hört att man ska torka örter i mörker. Kanske stämmer det men jag har provat både ljus och mörker och kan inte märka nån skillnad på resultatet.