Summa sidvisningar

tisdag 16 augusti 2011

Nyvaken och degig















 ...och så här såg den ut på morgonen efter att ha jäst över natten.



Dag 2 morgon
Innan jobbet drog jag ihop själva degen.

Jag löser upp 3g jäst (typ en tsk) i
100g kallt vatten
Blandar i fördegen från igår kväll.
Tillsätter 350g Manitoba Creem (alt. vetemjöl special)
och kör i degblandaren 7-8min (förlåt kära grannar).
Blandar i 10-15g salt
Kör ytterligare 2min

Min deg blev extremt seg och trådig som en varm mozzarella.

Sedan skrapar jag ner degen i en lätt oljad bunke, på med plastfolie, in i kylen och iväg till jobbet.

Eftersom degen står i kylen händer det inte så mycket med den under de 10 timmar den får vara ifred.


Dag 2 eftermiddag
Väl hemma igen plockar jag fram bunken så att själva uppjäsningen ska ta lite fart.

Efter ca en timme tar jag tag i degen, spänner den och viker in mot mitten. Jag snurrar bunken och gör samma sak några gånger tills jag gått runt ett varv. Även detta är ett knep jag lärt mig från Martin Johansson. Spännandet och vikandet kan upprepas var trettionde minut tills degen har växt till dubbel storlek. Var beredd på att detta kan ta lite tid. Nu är klockan 21.30 och min deg har jäst i ca 4 timmar. Snart är det dax att baka ut bröden.



Ut med degen på ett rejält mjölat bakbord. Använd hellre för mycket mjöl än för lite. Mjölet som blir kvar på bakbordet går utmärkt att sikta och spara i en burk till nästa bak.



Dra försiktigt ut degen till en rektangel som är ca 30x40cm. Hantera degen varsamt så att alla fina luftbubblor blir kvar i degen. Vik sedan in långsidorna mot mitten. Här kan  en bra, hård degskrapa vara till god hjälp.



Skär sedan degen i tre delar och låt dessa vila på bakbordet en kvart eller så. Under tiden kan man till exempel säga godnatt till sin dotter om man har en sån. Har man inte det kan man diska undan lite eller få stryk i alfapet mot sin svägerska via appen Wordfeud.

Rulla sedan varje bit till snygga korvar och lägg dem på en baguetteplåt eller på en mjölad handduk som du viker upp lite mellan varje bröd. Skruva dem lite om du känner för det. Är du sugen på att skära i något så går det bra att snitta bröden i valfritt mönster.Passa på att sätta på ugnen på max så att den hinner bli riktigt het. Sätt ett galler (om du har en b-plåt) mitt i ugnen och en oöm plåt på ugnsbotten.

När jag började leta på nätet efter bästa pris på baguettplåtar upptäckte jag att Clas Ohlson säljer en för 89 pix...vilket är 150-200kr billigare än alla andra jag hittat. Det är naturligtvis inget måste med en sån plåt men det underlättar om man vill ha bra form på baggarna. Min jobbkompis Per toppade mig rejält när jag visade mitt inköp. "Sådana tillverkade jag och min pappa, och sålde på nätet för några år sen!" Hemsidan finns kvar och har den catchy adressen: http://home.swipnet.se/~w-91355/main.htm De bockade tydligen plåtarna hemma i garaget med nån sorts hemmabyggd tryckluftsmaskin. ...eller också som sagt 89kr på Clas Ohlson.
Åter till baket.
Efter att bröden har fått jäsa i ca 30min på plåten är det äntligen dax att baka av dem. In med plåten, kasta in några isbitar eller lite vatten på bottenplåten, stäng snabbt luckan och sänk temperaturen till 250C. Ångan gör att bröden får en fin och knaprig skorpa. Isbitar direkt på ungsgolvet kan orsaka lite bulor och fula märken, därav förslaget med en oöm plåt på botten. Jag åkte till återbruket i Göteborg och köpte en plåt och ett extra ugnsgaller för 40 spänn styck.
Efter ca 10min i ugnen kan man öppna luckan hastigt för att vädra ut lite ånga och sedan åter igen efter ca 5min. Alla ugnar är olika så man får prova sig fram lite men mina bröd var klara efter ca 19min.
Ta ut plåten och låt bröden svalna på ett galler.
 
Resultat: Positivt! Sega och fina bröd med knaprig skorpa. Tydlig surdegssmak tack vare den långa jästiden (inget bröd för mina barn således...Noah sa här om dan: "Du får sluta baka nu pappa...man får gräva så långt in i frysen för att hitta BRA bröd" (dvs pågens lingongrova eller vanligt tråk-rostbröd). Gott som det är med lite smör och säkert fullt fungerande även till en tzatsiki. Kanske blev de LITE för kompakta så längre jästid på plåten vore välgörande. Den stora frågan är om det var värt tiden...mer än 24h tig det. Hmmm...jag har bakat godare bröd på kortare tid, så jag är tveksam. Nästa baguette jag bakar kommer att jäsas med jäst och ta kanske halva tiden att baka. Vi får se vilken som blir bäst. Stay tuned.





För det första...

Hur ska man börja?
Man kunde välja inställningar för brödtext...så jag börjar med en sådan.
Först vill jag presentera er för min surdeg:

Passade på att ta bilden INNAN jag diskade och rengjorde burken för att visa vilken sprutt det är i degen. Jag gör som burken och lyfter på hatten för surdegen.

Burken är förövrigt en Uncle Ben's sweet and sour. Ett erkännande således: Vi lagar inte ALLTID mat från grunden. Hungriga barn är inte alltid sugna på att vänta på att pappa ska koka rödvinssås till den 48-timmarsmarinerade steken. Ibland är det bra med fort-mat. Kan dock nämna att burken efter sin ursprungliga uppgift har varit värd åt både hemmagjord plommonsylt och hemmagjord pesto.

Hur jag drog igång själva degen tror jag att jag kommer tillbaka till senare men medan ni väntar på det kan ni kika på den store Martin Johanssons blogg: paindemartin.se  Sorgligt nog håller han på att lägga ner sin blogg men han har hunnit få ut två fina bakböcker som jag kommer att återkomma till.

Nu ska det bakas...om ett dygn eller så...så det är hög tid att sätta igång. För den ovane (och för min kära fru) kan det verka både konstigt, maniskt och lite stört att någon (jag) kan låta 3 baguetter ta över ett dygn att baka. För mig är det att suga på karamellen lite extra

Alltså...3 baguetter ska det bli.

Med inspiration hämtad ur Martins bok "surdegsbröd" ska jag nu pröva mig fram till en egen baguette.
Jag gjorde ett försök i helgen men det blev tyvärr kompakta bröd som bara dög till rostning. Snygga dock.

Trots att jag bakar med rågsurdeg kommer det att bli vete-baguetter. Vita, fina och goda. Mjölet jag använder denna gång kommer att vara vetemjöl special från Saltå kvarn och Manitoba cream från Finax.

Att vetemjöl special ger högre, segare och finare bröd känner kanske de flesta till. Eftersom jag inte är kemist ska jag inte gå in på hur det kommer sig men det har med glutenhalten att göra. Manitoba cream är steget högre. Fuskmjöl enligt vissa men en glad Jan Hedh på framsidan av paketet gör i alla fall mig trygg.

Även herr Hedh kommer jag tillbaka till...om inte före så när jag ska baka tårta nästa gång (bra cliffhanger).

Så varför tar det då så lång tid att baka några simpla bröd?
Jo, helt enkelt för att surdegen behöver rätt mycket tid för själva jäsprocessen. I gengäld får man, om man lyckas, fantastiskt resultat.
Vi får se om så blir fallet för mig denna gång.


Dag 1 kväll
Jag blandar 50g rågsurdeg med
150g vetemjöl special och
300g ljummet vatten

Det blir mer smet än deg men det är helt ok.
Sedan täcker jag bunken med plastfolie och ställer bunken i skåpet ovanför kylen där det är varmt och gött.
Själv ska jag nu inta en liknande tillstånd. Camilla sover redan så jag får smyga.
















Så här såg fördegen ut på kvällen.