Summa sidvisningar

måndag 5 december 2011

Rågbröd med Fikon och Hasselnötter

Snart Jul. Vörtbrödet är redan provbakat och nu ska jag testa bröd nr 2 till julbordet. (Om jag hinner kommer bröd nr 3 bli ett vanligt vitt bröd). Detta bröd kommer att har två viktiga julbeståndsdelar: Hasselnötter och fikon.


Fikon och Nötter
1 bröd











 

Morgon
Surdeg
Blanda 50g rågsurdegsgrund med
100g rågmjöl och
120g vatten

Skållning
Slå 120g kokande vatten över
50g fyrkornskross (eller annan kross, frön eller hel råg)

Plasta in båda bunkarna och låt dom stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Eftermiddag
Rör ut 5g jäst i
150g kallt vatten
Blanda i surdegen och skållningen från morgonen och tillsätt
350g vetemjöl special och
30g god honung

Kör degen på mellanväxel i 10min och blanda sedan i
2tsk salt

 Kör ytterligare 2min på låg växel medan du mäter upp
50g hasselnötskärnor (eller varför inte valnötter) och
150g torkade, grovhackade fikon. Glöm inte att ta bort det hårda skaftet.


Pytsa i nötterna och frukten och låt blandaren gå runt några varv så att allt blandas.

Skrapa ner degen i en bunke och plasta in. Låt degen jäsa i 1,5-2 timmar och skrapa sedan försiktigt ner degen i en smörad och mjölad form. (Borde nog gå bra att jäsa degen i formen hela tiden... varför provade jag inte det?)
Låt degen jäsa ytterligare 1 timme. Glöm inte att sätta på ugnen i god tid. 250C ska det vara.

Ställ in formen långt ner i ugnen och sänk genast temperaturen till 225C.
Grädda 20min och sänk sedan temperaturen ytterligare till 200C.
Fortsätt grädda brödet tills innertemperaturen är 100C. För mig tog det 40min  (+de tidigare nämnda 20).

Låt brödet svalna inlindat i en handduk och vänta till dagen efter innan du skär upp det.


Yo! Detta blev verkligen ett riktigt höjdarbröd. Saftigt och gott som tusan. Lyllo er som jag ska fira jul med.