Summa sidvisningar

torsdag 29 september 2011

Fredagsbrödet

Heder åt dig Tobias som introducerade FREDAGSBRÖDET som en tradition på the office. Må detta bestå. Tills imorgon har jag bakat ett gott vitt bröd med en go frömix som topping.



Fredagsfröbröd
Jag använder ingen surdeg i detta bröd men väl en poolish.

Morgon
Rör ut 5g jäst i
200g kallt vatten och blanda med
150g Vetemjöl special

Täck bunken med plastfolie och låt vila i kylen 8-10h

Eftermiddag
Rör ut ytterligare 5g jäst i
400g kallt vatten.
Blanda i fördegen från morgonen med
300g vetemjöl special och
250g Manitoba Cream.

Kör degen 8min i degblandare och tillsätt sedan
1msk salt.
Kör därefter ytterligare 2min, för att sedan skrapa ner degen i en stor, oljad bunke. Täck bunken med plast eller en handduk och låt den stå framme i rumstemperatur.

Efter ca 2timmar kan man spänna degen genom att ta tag i kanten och dra ordentligt några gånger på samma sätt som jag har beskrivit vid tidigare bak. Vänta en halvtimme - upprepa proceduren - vänta en halvtimme till och skrapa sedan ut degen på ett väl mjölat bakbord.

Dela nu degen i två delar och platta ut delarna till två rektanglar. Gör detta försiktigt så att så mycket luft som möjligt blir kvar i degen. Vik in kanterna mot mitten till ett runt eller ett avlångt bröd. Lägg degklumparna med skarvarna neråt på en bädd av blandade frön utströdda på en bit bakplåtspapper. Jag tog sesamfrön, linfrön, solroskärnor och vallmofrön.

Sätt ugnen på 250-275C och ställ en plåt på botten och en 1/3 från botten. Låt nu bröden jäsa ca 30min. Vänd sedan upp dom på ett bakplåtspapper. Var försiktig så att detta moment inte sabbar formen på bröden för mycket.

Skyffla sedan in bröden på den heta plåten och lägg några isbitar på bottenplåten. Sänk värmen till 225C och låt bröden stå ca 20min innan de är klara.

För att få över bröden till den heta plåten finns det säkert 100 bra sätt. Jag provade förut med en gammal bordstablett av plast... inte bra... plast smälter... smält plast luktar. Efter det provade jag med ett tillplattat Corn Flakes-paket. Det gick ganska bra men var lite för sladdrigt. Nu använder jag locket från en kraftig pizzakartong och det funkar utmärkt. Önskar mig dock fortfarande en riktig gammaldags bakspade. Det finns en bra på "Bagaren och Kocken". 149kr. Jag har namnsdag 30/11.



Imorgon får vi se om MITT fredagsbröd kan mäta sig med Tobias bageribakade. Ni som smakar får väl recensera det här nedan.