Summa sidvisningar

söndag 30 oktober 2011

Inlagd svamp

Detta inlägg har legat och dragit ett tag. Sjukdom och brist på tid har hållit mig borta från bloggen (och i viss mån från köket) ett par veckor. Nu kör vi igen.

Årets sista kantarellskörd sammanföll lämpligt med ett "höstgott i skogen"-uppslag i GP. Jag snodde helt sonika ett recept på inlagd svamp. Receptet är skrivet av matskribenten Lisa Lemke.

Picklade kantareller med vitlök och salvia
1 burk

3 vitlöksklyftor
1,5 dl vatten
1,5 dl vit balsamvinäger
3msk ättika (se till att det är inläggningsättika och inte ren ättika)
0,5 dl strösocker
10 svartpepparkorn
10 salviablad
0,5 tsk salt
200g kantareller (jag hade inte riktigt så mycket så jag kastade i några champinjoner också.




Skär vitlöken i skivor. Koka upp vatten, balsamvinäger, ättika, socker, svartpeppar och salt. Lägg i svampen (skurna i lagom stora bitar), vitlöken och salvian, och dra kastrullen från plattan.

Låt svalna under lock och häll sedan i en väl rengjord glasburk. Ställ in i kylskåp och låt dra i minst ett dygn.

Svampen klarar sig minst 2 månader i kylen.

Jag har ingen aning vad jag ska ha den till men det kanske passar till typ grillat kött eller nåt.