Summa sidvisningar

torsdag 22 december 2011

Torsk... på en MÅNDAG!!!

Om man bor på västkusten ÄTER man inte fisk på en måndag. Punkt slut. Men om man har en fru som fyller år och som har uttryckt önskemål om fisk till middag så är man berättigad till ett avsteg från den lagen. Det svåraste momentet i denna rätt visade sig vara att få tag på färsk fisk. Feskekörka, saluhallens fisk och alla stans fiskvagnar är stängda... suck. Till slut lyckades jag i alla fall få tag på fin torsk. Tack Coop Avenyn.


Gräddkokt torsk med svamp- och baconströssel
2 personer



Hacka 50-100g champinjoner och lägg dem i en stekpanna på svag värme. Svampen släpper ifrån sig en hel del vätska och när denna har kokat in tillsätter man ett halvt paket finhackad bacon och en rejäl klick smör.
Stek det hela en lagom lång stund och häll sedan över det i en form som åker in i ugnen för varmhållning.


Lägg i ytterligare en stor klick smör i pannan och stek försiktigt 1dl färska salviablad tillsammans med en näve bladspenat.


Skär torsken i portionsbitar. Salta och peppra med vitpeppar. Lägg ner torsken tillsammans med en näve körsbärstomater och häll på 3dl matlagningsgrädde.
Smaksätt med en aning cayennepeppar och eventuellt lite svampfond.

Lägg på ett lock och låt fisken småputtra på låg värme i 5-7 min.
Smaka av med salt och peppar.


Lägg upp fisken och täck den med svamp- och baconströsslet. Servera med ungstekt potatis, ungsbakade tomathalvor och naturligtvis gott bröd.

För oss blev det till detta en flaska Macon Villages Chardonnay och en Schwarzwaldtårta.