Summa sidvisningar

måndag 19 september 2011

Fänkålssirap

Denna sirap har jag tidigare gjort med rabarberrens men jag kom på att man nog kan göra nåt liknande på fänkål. Vad jag ska använda sirapen till har jag inte en aning om. Kanske kan man göra en fänkåls-mousse tillsammans med en choklad-mousse i en tårta? Kanske kan man använda en skvätt som smaksättare i ett rågbröd? Kanske kan man ringla lite över jordgubbar eller över en skiva rostbiff? Kan den kanske användas i en marinad? Vi får se.

Fänkålssirap

Koka upp 2dl vatten och
3dl strösocker
Lägg i 2dl fänkålsrens och
1tsk hela fänkålsfrön

Koka ca 15min tills sirapen börjar tjockna. Rör om hela tiden med en slickepott. Om det börjar sockra sig botten ska man genast dra kastrullen från plattan.
Sila och häll upp i en glasburk. Låt svalna och förvara i kylen.



Det ser ut som ett urinprov men den smakar finfint.

Risotto



En av mina favoriträtter är risotto. Minns ni risotton i skolan som bestod av totalt okladdigt ris, Felix frysta grönsaksmix och möjligtvis en liten bit sunkkyckling? Det är inte den risotton jag är förälskad i. Gör så här istället:

Risotto för 4
Hacka en halv stor gul lök (ett ännu bättre alternativ är 2-3 charlottenlökar om man har det hemma).
Fräs löken på medelvärme tills den känns mjuk.
Tillsätt 4dl risottoris (Arborio, Avorio, Carnaroli eller Vialone nano) och fräs ytterligare några minuter.

Sedan är det dax att börja späda risotton med vitt vin och buljong. Hemligheten är enkel och kan beskrivas med den enkla cykeln, späd - rör - smaka - späd - rör - smaka - späd...

Det tar ungefär 30 min innan konsistensen är som den ska vara. Mjuk, krämig men med lite tuggmotstånd. Lite i taget. Lite vin, lite buljong, lite vin, lite buljong. För denna risotton gick det åt 2dl vitt vin och ca 1liter buljong.
Jag vill ha rejält med riven parmesan i min risotto, ca 2dl. Av den anledningen gör jag den lite lös, så att den skall få helt rätt konsistens när osten åker i. Parmesan ger ju som bekant en del sälta så jag väntar tills osten är nedrörd innan jag saltar och drag några varv på svartpepparkvarnen.



Hur man vill smaksätta sin risotto är helt upp till var och en. Saffran. Lite tryffelolja. Svamp. Enligt min smak är det oftast godast med bara parmesan.

Till dagens risotto ska vi ha ungsstekt fänkål och bresaola (lufttorkat nötkött) med ruccola, citron och rostade solrosfrön.


Tillagningen av fänkålen är enklast möjliga. Ugnen på 225C. Dela fänkålen i klyftor (eller halvor om den är liten). Spara renset så kan du göra ett gott avkok på det senare. Ringla över olivolja, salta och peppra. Kålen är klar efter 30-40min.


Camilla tar hand om bresaola-tallriken. Vi åt nåt liknande när vi var i Toscana för ett par år sen och sen dess har det blivit en favorit. Nästan lika enkelt som fänkålen. Rosta solrosfrön lätt i en torr stekpanna, fyll en tallrik med ruccolablad och lägg på bresaolaskivorna. Ringla över god olivolja och citronsaft. Salta, peppra och strö över de rostade fröna. Färdig. Enkelt. Gott.






Tyvärr delar inta alla i familjen min och Camillas risottokärlek. Leah valde istället uppvärmt ris, uppvärmd tacoköttfärs och ketchup.