Summa sidvisningar

onsdag 7 december 2011

Cous-cous och fetafylld paprika med hummus, tomatsalsa och en gnutta kött

Vanligtvis kanske man bestämmer "idag ska vi äta fisk..." eller "idag ska vi äta nåt med köttfärs..." och sedan "... vad ska vi ha för tillbehör?"
Denna gång blev det tvärt om. "Idag ska vi äta hummus. Vad ska den vara tillbehör till?" Själva hummusreceptet hittar du här.

Ostmedelhavsmiddag... med ost
2 portioner
Cous-cous och fetaostfyllda paprikor.
Börja med att koka 2dl cous-cous enligt anvisningarna på paketet. Släng eventuellt i en grönsaksbuljongtärning.
Hacka 1/2 gul lök och fräs den i olivolja så att den blir mjuk och genomskinlig.
Skär 100g fetaost i små kuber och blanda löken och osten med cous-cousen.
Pudra över lite cayenne och svartpeppar.
Häll på 1msk olivolja och blanda allt ordentligt.

Skär bort kvist och kärnhus på 2 stora röda paprikor och fyll dem med cous-cousblandningen.
Ställ in dem i ugnen i 225C ca 30min








Tomatsalsa
(nästan löjligt att skriva ner detta som ett recept... man blandar ju bara lite goa grejer)
Skär 2 tomater i lagom små bitar
Strimla typ 1dl färska basilikablad
Pressa över en vitlöksklyfta
Häll på en skvätt olivolja (typ 1msk)
Häll på en mindre skvätt balsamvinäger
Ringla över en liten skvätt honung
Salta med flingsalt och peppra
Ät!

Stek lite valfritt kött och servera med hummus och eventuellt några potatisklyftor, samt naturligtvis ett gott bröd.
Servera med ett gott rött, tex Tapiz från Argentina.
Mycket svarta vinbär i det vinet.

Hummus

Egentligen är det Camilla som är mästare på att göra hummus i vår familj men denna lördag jobbar hon så jag får göra mitt bästa. Detta är ju en av standardsåserna (är det en sås? kanske en röra? en smet?) i det libanesiska köket och enligt mig något som verkligen kan lyfta en måltid.

Hummus
Mixa ihop
200g färdigkokta kikärtor med
1-2 vitlöksklyftor
2-3tsk pressad citron
2krm mald spiskummin
2msk olivolja och
2msk vatten



Egentligen ska man förstås ha tahini i också men det hade vi tyvärr inte hemma.

Låt den gärna stå i kylen några timmar innan det är dax att smaka.