Summa sidvisningar

söndag 4 september 2011

Bästa Pizzadegen

Det som avgör om en pizza är god eller inte är, enligt min åsikt, brödet. Är grunden välbyggd så... you know. Detta är nog den bästa pizzadegen jag gjort. Den räcker till två stora plåtar.

Pizzadeg
15g jäst
1,5msk olivolja
400g kallt vatten
300g manitoba cream
250g vetemjöl special (alternativt 550g vetemjöl special)

Kör degen i degblandaren 7min på låg växel.

Tillsätt 2tsk salt och kör ytterligare 2min på hög växel

Skrapa över degen i en oljad bunke, plasta in och ställ i kylen i 45min.
Tag sedan fram bunken och dra lite i degen, precis som jag gjorde med surdegsbaguetterna. Ett tips jag har lärt mig från Martin Johanssons blogg.

Låt degen sedan jäsa i rumstemperatur i 30min. Skrapa ut den på bakbordet och dela i två delar. Lägg över en handduk och låt degen vila ytterligare 30min. Sätt nu på ugnen på max. I mitt fall 275C. Sätt in en plåt 2/3 upp i ugnen så att den, liksom ugnen, hinner bli riktigt het.

När det är matdax kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper, penslar kanterna med olivolja, och slänger på valfri fyllning. Jag börjar med osten och lägger sedan på lite av varje allt efter familjemedlemmarnas tycke och smak. Slutligen skopar jag över tomatsås här och där och tar hjälp av en annan plåt när jag för över pappret med pizzan till den upphettade plåten. Gräddningen tar ca 10min.

Pizzorna blev fantastiskt goda och vi var så hungriga att jag inte hann ta nån bild på det färdiga resultatet.


Guld eller Silver

Ibland står det i recensionerna att ett öl är brödigt. Idag ska jag prova att göra ett bröd öligt. Jag ska baka två bröd. Exakt likadana så när som på en detalj. Det ena bakas på vatten och det andra på öl.


Båda är ju fantastiska drycker. Den ena mer komplex och den andra betydligt mer mångsidig. Blir det nån skillnad på bröden? Märks det på smaken? Märks det på nåt annat sätt? Vi får se.

Eftersom vattnet i kranen är förstklassigt så måste motståndaren i experimentet rimligtvis också vara förstklassigt. Därför väljer jag ett av mina absoluta favoriter. Sam Adams Boston Ale. Lagom beskt. Vacker bärnstensbärg. Fullproppat med fruktiga smaker.

Det får bli två surdegsbröd på vete. Levain om ni så vill. Eftersom jag vill vara så rättvis jag bara kan, väljer jag två likadana skålar, tempererar vatten och öl till samma temp (+10), tar fram vågen och sätter igång. Jag börjar på morgonen med att sätta två surdegar.




Öl/Vatten - Vete

Morgon kl 08.00
30g rågsurdegsgrund
60g vetemjöl special (jag använder som vanligt Saltå kvarns mjöl)
70g ljummet vatten


Ingen skillnad på fördegarna alltså.

Kväll kl 17.30
Jag kör först vattendegen och låter den sedan vila i kylskåpet för att den inte ska få för stort försprång medan jag blandar öldegen.

Surdegen från imorse
150g vatten/öl
250g vetemjöl special
1tsk salt.

Jag kör allt utom saltet i degblandaren 8min på låg fart, tillsätter saltet och kör ytterligare två minuter på hög växel. Båda degarna reagerar väldigt lika. Samma fina seghet. Jag använder kall degvätska eftersom min maskin värmer degarna ganska mycket.

När degarna är färdigknådade åker de tillbaka ner i sina bunkar, vilka jag först diskar ur och oljar in med en tsk neutral olja.

Nu ska degarna växa till dubbel storlek. En gång i timmen drar jag lite i degarna. Dra - vik över - snurra ett kvarts varv - dra - vik över...3-4 vikningar. Jag är mer noga än vanligt att behandla båda degarna lika.

Efter två och en halv timme skrapar jag ut degarna på ett mjölat bakbord, plattar ut dem till två lika stora rektanglar, viker dem till avlånga bröd och vänder upp dem på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Nu ska de få vila 1,5 timme till innan det är dax att baka av dem. Glöm inte att hetta upp ugnen. 275C. En plåt på botten och en på näst nedersta.

När bröden är klara för gräddning föser man över pappret med bröden på den heta plåten, kastar in några isbitar på bottenplåten, stänger luckan och sänker värmen till 250C. Efter 15 min öppnar jag luckan och släpper ut lite ånga och efter ytterligare 5 min är bröden klara att tas ut.


De ser snygga ut båda två. Bra, lite sprucken skorpa. Det ser ut som att vattenbrödet är lite högre än ölbrödet.

Provsmakning
Jag lät Camilla göra ett blindtest och hon gissade öl på vattenbrödet. Själv känner jag nästan ingen skillnad över huvud taget. Två väldigt goda bröd men alltför lika för att kunna skiljas åt. Slutsatsen blir att det är bättre att baka detta bröd på vatten och dricka den superba ölen TILL brödet istället för att hälla den I det. Kul experiment dock.

Till vänster Ölbrödet och till höger Vattenvarianten