Summa sidvisningar

söndag 11 september 2011

Friskt och fett

Jag tänker ALDRIG mer köpa färdig majonnäs. Det är enkelt att göra och ett par hundra gånger godare än innehållet i den gröna tuben med texten "äkta majonnäs". Har man grunden färdig kan man sedan spetsa den med lite vad som helst. Idag ska det bli en citronaioli.

Citronaioli
Se till att alla ingredienser är rumstempererade, eller att de i alla fall har samma temperatur.
Blanda 1 äggula med
1tsk vinäger
1tsk dijonsenap
1krm salt och
1krm vitpeppar (helst nystött i den stora morteln)









Vispa runt lite så att det börjar skumma en aning och börja sedan att tillsätta oljan droppvis under ständig, hård vispning. Efterhand kan oljedropparna bli till ett ihållande lätt regn för att slutligen övergå i störtskurar. Ju mer olja man häller i desto tjockare blir majonnäsen. Öppet för tycke och smak alltså.

När jag har nått lagom konsistens gör jag den lite, lite tjockare eftersom jag ska pytsa i:
1tsk citronsaft
1tsk citronzest (rivet skal) och
1pressad vitlöksklyfta

Denna sås funkar fint till grillat kött eller som dipp till grönsaker, chips eller bröd.

Do the dinkel

Vetemjölskänslig kompis på middag. Vad göra? Vad baka? Vill ju bjuda Magdalena på det bästa. Som tur är tål hon Dinkelmjöl, även om det tillhör familjen vete. Dessutom får hon inte hjärtstillestånd och tuggar fradga om det råkar vara LITE vetemjöl i brödet. Jag provade dagen innan att göra ett dinkelbröd men jag glömde bort degen så att den blev lite överjäst. Gott bröd men platt och fult. Johan och Susanne var så vänliga att hjälpa mig och Camilla att bli av med brödet. Nytt försök.

Gott surdegsdinkelbröd, 1 bröd
Dag 1 kväll
Blanda 50g rågsurdegsgrund med
150g ljummet vatten och
125g siktat dinkelmjöl
Rör ihop ordentligt och täck bunken med plastfolie. Låt bunken stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2 morgon
Nu har surdegen stått och bubblat i ca 11 timmar. Eftersom jag inte hinner baka direkt på morgonen ställer jag in bunken i kylen några timmar (ungefär 4 sådana tror jag att det blev). Framåt två-snåret tar jag fram surdegen och blandar den med
3g jäst
200g kallt vatten
275g siktat dinkelmjöl
100g vetemjöl special och
15g honung

Man kan nog använda vilken honung som helst men jag har lyckan att ha tillgång till en fantastisk honung som du kan läsa mer om här.

Kör ingredienserna 8min på mellanfart i degblandaren och tillsätt sedan 0,5msk salt. Kör ytterligare ett par minuter med snabbare fart innan degen skrapas ner i en oljad bunke. Täck över med en handduk och låt bunken stå framme i rumstemperatur.

Nu ska degen få vila. Ssshhhhhh. Efter ca en timme spänner man degen genom att dra upp en kant och vika den över degen. Gör några vikningar tills du har gått varvet runt. Låt sedan jäsningen fortsätta och upprepa vikandet varje halvtimme. Degen ska jäsa upp till dubbel storlek ungefär, vilket kan ta lite olika lång tid. För mig tog det 3,5h efter att jag kört degen i blandaren. Det blir... hmmm... räkna räkna... 5 vikningsomgångar.

När degen jäst klart skrapar jag ut den på ett bakbord, plattar försiktigt ut den till en ca 20x30cm stor platta, utan att pressa ut luften. Sedan viker jag ihop den till ett paket och lägger den i en jäskorg. Formen på brödet är förstås valfritt. jag har två korgar som jag brukar jäsa bröd i. En rund och en avlång. Jag väljer den avlånga.

Nu får degen jäsa i korgen ca 30min medan ugnen hettas upp till 250C. Ställ en plåt på botten och en plåt 2/3 ner i ugnen.

Stjälp försiktigt upp brödet på ett bakplåtspapper, för över pappret med brödet till den heta plåten i ugnen och släng in några isbitar på den nedersta plåten. sänk genast till 225C och låt brödet stå tills det är klart. För mig tog det ca 23min.



Brödet funkar naturligtvis bra solo men denna gång backades det upp av ungsrostade rotsaker i form av palsternacka, kålrot, rödbeta och... ta-daaaa... potatis. till detta fetaost- och olivfyllda köttfärsbiffar och en citronaioli.

Kastanjehonung

Tråkigt när en bra kompis bor så långt bort att man i princip aldrig träffas. Fast i detta fall finns det en god orsak och en god kompensation för avståndet. Amanda flyttade ner till den Lombardiska landsbyggden pga kärlek till Italien och till en viss italienare. Där har vi den goda orsaken. Den goda kompensationen är bokstavligt talat GOD. Hon är numera honungsbonde med 50 eller fler samhällen. De skördar honung från kuporna två gånger/år. Typen av honung beror på när på året man skördar och vilka blommor som då blommar. Den ena laddningen blir akaciahonung och den andra blir kastanjehonung.

Denna kastanjehonung är helt klart den godaste honung jag smakat. Ett par sega droppar på tungan känns ungefär som att andas in ett hektar ängsblommor (lite jobbig liknelse för allergiker kan man tänka). Den har en extremt komplex smak som gör att den kan lyfta det mesta den kombineras med. Ringla över glass, ringla över favoritosten, ringla över salladen eller päronen med svartpeppar, häll i lite i bröddegen, använd den till rostade valnötter... what ever, den funkar till det mesta.

Ett stort bzzzzzz således för Amandas Miele di Castagno.