Summa sidvisningar

lördag 27 augusti 2011

Inga soppar...men soppa

Medan Noah hade innebandyträning igår passade jag och Leah på att ta en skogspromenad. För att göra det lite roligare lämnade vi stigen och gick upp på den första höjden vi kom förbi. Kraftigt uppförslut, barr, myror, spindelnät i ansiktet och....kantareller. Inga mängder men kul ändå. Då får det väl bli en svampsoppa då.


Eftersom mängden hittad svamp inte motsvarade mängden soppa jag kände för att laga, kompletterade jag med köp-champinjoner.

Svampsoppa

Hacka en dryg liter svamp (gärna i lite olika stora bitar)
Lägg svampen i en torr kastrull på låg värme (2an på vår spis)
Svampen kommer att släppa ifrån sig ganska mycket vätska. Låt denna vätska koka in i svampen igen.
Finhacka en redig lök
Lägg i löken i svamphacket tillsammans med en oförsämt stor klick smör. Vi snackar inte teskedar här...ta mellan 25 och 50g.
Sikta över 3msk vetemjöl och rör om ordentligt.
Häll på 8-9dl vatten och lägg i 2 svampbuljongtärningar (grönsaks- eller hönsbuljong går säkert också bra).

Häll 3dl gott vitt vin i soppan och häll upp ett glas av samma goda vin till dig själv att sippa på. Jag kollade lite på nätet vilka viner som borde passa till min soppa och hittade ett Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay för 89pix. Har inte provat det förut. Inget WOOOOOIIIHHH-vin, men helt ok.
Koka upp soppan och låt den småkoka i 20 min.
Pytsa i 2dl grädde och koka det hela några minuter till.
Smaka, salta, peppra, smaka, salta kanske, peppra kanske, smaka, ät.






Fullpackat rågbröd

OK...definitivt dax att baka igen. Hade jag inte haft ett så fantastiskt roligt jobb hade jag inte tvekat att kasta på mig bagarmössan på nåt seriöst bageri med höga ambitioner.
De senaste gångerna har ledordet varit vete. Idag blir det lite mer kontrabas och baskagge över brödet. Fröer gryn och råg. Jag har gjort ett liknande bröd tidigare men då bara med jäst. Nu ska surdegen få vara med i leken.

Fullpackat rågbröd
Eftersom jag tänker baka brödet ikväll, och jag vill använda min fina rågsurdeg, börjar jag med att sätta en fördeg på morgonen innan jag rullar ner för backarna till jobbet.

 
Morgon
Blanda 60g surdegsgrund med
120g rågmjöl och
200g ljummet vatten

Blanda även 120g linfrö med
120g solrosfrön
koka upp 2dl vatten och häll över fröblandningen

Plasta in båda bunkarna och låt dem stå i rumstemperatur 8-10 timmar.





 
Eftermiddag
Rör ut 10g jäst i 6dl kallt vatten
Blanda i fördegen och
skållningen från imorse.
Tillsätt 200g havregryn
0,5dl mörk sirap och
0,5dl olivolja

Kör i degblandare på låg hastighet i 7 minuter

Tillsätt 150g finriven morot och
1msk salt

Kör degen ytterligare 5 minuter, på lite högre fart denna gång och skrapa sedan ner degen i en stor bunke, plasta in den och ställ i kylen. Under tiden passar jag på att påbörja svampsoppan jag har tänkt göra.

Ta fram degen ur kylen efter ca 1,5 timme och skrapa ut den på ett rejält mjölat bakbord. Degen ska vara relativt lös så det behövs en hel del mjöl för att den inte ska fastna. När det gäller rågbröd generellt tycker jag att de blir bättre om man kör en lös deg och gräddar den i form. Risken är annars stor att det blir torrt...på tal om det tror jag att jag ska baka knäckebröd nån dag.

Smörj 3 bakformar, dela degen i tre delar och tjoffa ner dem i formarna. Strö på lite mjöl och täck med en handduk. Köpte 6 handdukar för 25kr på en loppis förra veckan. Varsamt skötta av nån tant skulle jag tro. Nymanglade!

Nu ska degen jäsa i formarna tills storleken har fördubblats. Runt en timme ungefär. Glöm inte att sätta på ugnen på 250C i god tid, så att den hinner bli het och fin. När brödet åker in i ugnen kör jag som vanligt med isbitstricket: några isbitar på en het plåt på ugnsbotten. Detta för att skorpan ska få det där lilla extra. Efter en kvart kan man lufta ut lite ånga och efter ca 25 minuter sticker jag in en stektermometer i ett av bröden för att ha bättre koll på när de är lagom att tas ut. Ett lite grövre och mörkare bröd, som detta, är färdigt när temperaturen är strax över 100C. Ett vitt bröd behöver inte komma upp i riktigt samma temperatur. 98-99C är lagom.

Dessa bröd mår bra av att vila över natten i en handduk. Det är även det bästa sättet att förvara brödet.

Tyvärr blev soppan klar långt före bröden. Annars hade de nog funkat bra ihop.