Summa sidvisningar

måndag 22 augusti 2011

Grilla i villa!

Dax för grillning hos Johan, Susanne och Millea. Ända sen de flyttade från lägenheten ovanför vår till lägenheten i det där huset i Örgryte har Johan grillat i princip varje dag. Jag hade definitivt antagit samma solsidan-Fredde-aktiga beteende om jag hade haft en trädgård. Dealen är att de fixar köttet och vi grejar resten. Potatissallad, pastasallad, cous-coussallad, grekisk sallad....känns lite uttjatat alltihop. Det får bli nåt annat. Grillad polenta, rostad chili och paprika med Chevré, ett par goda såser samt naturligtvis gott bröd.

Jag börjar med såserna. Den ena var snabbt fixad. En burk sparad tomatsås från middagen här om dagen. Den Andra såsen ska bli en majonnäsbaserad örtsås.

Först...Majonnäsen
3 äggulor
2tsk dijonsenap
6tsk vitvinsvinäger
3krm salt
1krm vitpeppar
5dl raps-, majs- eller annan neutral olja.

Se till att alla ingredienser håller samma temperatur.

Blanda äggulor, dijonsenap och vitvinsvinäger (slutresultatet blev en aning för surt, så nästa gång ska jag prova att ta 4tsk).

Tillsätt salt och nystött vitpeppar.

Vispa med elvisp på långsammaste hastigheten tills äggblandningen skummar ordentligt.

Börja med att tillsätta oljan droppvis, vispa hela tiden. Häll sedan oljan med en tunn stråle medan du vispar. Majonnäsen blir tjockare ju mer olja man häller i så håll koll på konsistensen och sluta när tjockheten är som du vill ha den.

Majonnäsbaserad örtsås
Blanda  2dl av majonnäsen med
0,5dl gräddfil,
3msk hackad gräslök,
2msk hackad persilja,
1msk hackad basilika,
salt efter smak

Såsen passade kanon till Johans grillade oxfilé







Polentan gjorde jag i ordning kvällen innan. Enkelt som tusan. Koka bara polentan enligt anvisningen på förpackningen, häll upp i en lagom stor form (det är lagom med ett ca 1,5cm tjockt lager) plasta in formen och ställ den i kylen. på morgonen efter hade kondensen från polentakakan bildat ett snyggt mönster på plastfolien. En extra bonus bara. När det blev dax att grilla den skar vi trekanter av kakan och vände bitarna i olivolja innan de hamnade på grillen. Ca 5min på varje sida blev lagom.





Vi börjar med en bra grilldrink. I i stort sett hela världen heter den Fidel Castro. I USA heter den Dark And Stormy. De är för patetiskt roliga med sin kommunistskräck. 3cl mörk rom, 2,5dl ginger ale och en kvarts pressad lime hälls i ett isfyllt glas. Rör om, dekorera med en limeklyfta, ta en bild och...varsågod.





Johans grill är stor. Typ ett kök. Gasoldriven kokplatta och stekbord. Extra varmhållningsvåning i locket. Det första som får hamna på gallret är några chilifrukter och 3 paprikor. Vänd dem nu och då och låt dom ligga tills de börjar bli svarta runt om. Lägg dem sedan i en plastpåse i en kvart så går det lätt att flå av skalet. Varva paprika och chili med Chevré på ett fat. Ringla över lite olivolja, salta och peppra.




Jag passade på att testa baka baguetter igen men valde denna gång bort surdegen och gjorde en nattjäst variant. Jag använde ett recept från Martin Johanssons bok Enklare bröd. Enda skillnaden var att jag fick ta lite mer vatten än i originalreceptet för att min deg skulle bli som jag ville ha den. Goda bröd med minimal arbetsinsats. Hälften av brödet gick åt innan vi ens börjat grilla. Det slank ner tillsammans med Wejletorps plockpinnar och ett glas Gnarly head (ett vin som Johan och Susanne introducerade för oss för några månader sen och som snabbt har seglat upp på tre-i-topplistan).

Och så Köttet! Johan har trimmat in sig bra på grillen. Mixed grill. Helgrillad fläskfilé. Helgrillad oxfilé och flankstek. Schysta marinader. Rödvinsuppblötta spån och örter i röklådan. Allt helt klockrent utfört.



Att Johan har den fetaste grill jag nånsin använt och att vi får komma dit och äta gött grillat när vi vill är en klen kompensation för att vi har mist dem som grannar. De skönaste grannar vi nånsin haft!

4 kommentarer:

  1. Ante min vän...
    Jag blir (helt ärligt) tårögd. Bilder, ord och ditt fantastiska engagemang är inget annat än underbart.
    Det sista stycket får oss att längta, om än mer än vanligt, till nästa gång vi ses.
    Som jag skrev i messet har jag nu införskaffat mig en baggeplåt, och gjorde mitt första bak ikväll. Med gott resultat faktiskt!!
    Blandade lite från ditt recept (utan surdegen, är ju fortfarande nybörjare), baksidan av paketet på Manitoba Cream och följde efter detta http://www.veteranen.se/bakat/2597-baguetter
    För att vara första gången är jag nöjd =)
    Har på bara en eftermiddag get mig f-n på att det här med bak är coolt.
    Sitter och funderar på om jag redan ikväll ska avancera och sätta en "fördeg" till morgondagens bak.
    Alternativet är ju att sätta ännu en nybörjardeg med vanlig jäst, och kanske grilla upp en baconlindad chorizo medans den jäser... Klockan är trots allt bara snart 22...
    Må gott broder!
    // JW

    SvaraRadera
  2. Gott! Vi får köra en brödprovning till helgen. Hinner nog inte baka så mycket nu i veckan tyvärr...men livet är långt, brödvariationsmöjligheten (25 bokstäver) oändlig.

    SvaraRadera
  3. Ante, vad har du gjort med mig...
    Har nästan blivit manisk med mitt bakbeteende, satte en fördeg (en s.k "Poolish" ?!?) i morse.
    Nu är kl 22.30, och baguetterna är klara, ser goda ut. Längtar till morgondagens frukost.
    Inspiration från receptet från Finax: http://www.finax.com/se/display/recept-tips/Baguetter-manitoba.aspx
    När fördegen jäste som bäst och mitt nyvunna, och kanske något abstinenta, bakbeteende var på topp passade jag på att göra premiär för min första surdeg.... Resultat om fyra dagar ;-)
    Imorgon väntar en nygammal premiär, första dagen på jobbet efter sommaren. Börjar 12.15... Hinner jag baka nå´t innan tro?

    Keep on rockin´
    // JW

    SvaraRadera
  4. Underbart Johan. Det får bli bröd-battle snart. För de som inte har lika bra koll som JW kan jag förklara att Poolish är en ganska lös fördeg på jäst, som får stå 8-10 timmar innan själva degen blandas. Det ger brödet en fin spänst och smak.

    SvaraRadera