Summa sidvisningar

söndag 11 september 2011

Friskt och fett

Jag tänker ALDRIG mer köpa färdig majonnäs. Det är enkelt att göra och ett par hundra gånger godare än innehållet i den gröna tuben med texten "äkta majonnäs". Har man grunden färdig kan man sedan spetsa den med lite vad som helst. Idag ska det bli en citronaioli.

Citronaioli
Se till att alla ingredienser är rumstempererade, eller att de i alla fall har samma temperatur.
Blanda 1 äggula med
1tsk vinäger
1tsk dijonsenap
1krm salt och
1krm vitpeppar (helst nystött i den stora morteln)









Vispa runt lite så att det börjar skumma en aning och börja sedan att tillsätta oljan droppvis under ständig, hård vispning. Efterhand kan oljedropparna bli till ett ihållande lätt regn för att slutligen övergå i störtskurar. Ju mer olja man häller i desto tjockare blir majonnäsen. Öppet för tycke och smak alltså.

När jag har nått lagom konsistens gör jag den lite, lite tjockare eftersom jag ska pytsa i:
1tsk citronsaft
1tsk citronzest (rivet skal) och
1pressad vitlöksklyfta

Denna sås funkar fint till grillat kött eller som dipp till grönsaker, chips eller bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar