Båda är ju fantastiska drycker. Den ena mer komplex och den andra betydligt mer mångsidig. Blir det nån skillnad på bröden? Märks det på smaken? Märks det på nåt annat sätt? Vi får se.
Eftersom vattnet i kranen är förstklassigt så måste motståndaren i experimentet rimligtvis också vara förstklassigt. Därför väljer jag ett av mina absoluta favoriter. Sam Adams Boston Ale. Lagom beskt. Vacker bärnstensbärg. Fullproppat med fruktiga smaker.
Det får bli två surdegsbröd på vete. Levain om ni så vill. Eftersom jag vill vara så rättvis jag bara kan, väljer jag två likadana skålar, tempererar vatten och öl till samma temp (+10), tar fram vågen och sätter igång. Jag börjar på morgonen med att sätta två surdegar.
Öl/Vatten - Vete
Morgon kl 08.00
30g rågsurdegsgrund
60g vetemjöl special (jag använder som vanligt Saltå kvarns mjöl)
70g ljummet vatten
Ingen skillnad på fördegarna alltså.
Kväll kl 17.30
Jag kör först vattendegen och låter den sedan vila i kylskåpet för att den inte ska få för stort försprång medan jag blandar öldegen.
Surdegen från imorse
150g vatten/öl
250g vetemjöl special
1tsk salt.
Jag kör allt utom saltet i degblandaren 8min på låg fart, tillsätter saltet och kör ytterligare två minuter på hög växel. Båda degarna reagerar väldigt lika. Samma fina seghet. Jag använder kall degvätska eftersom min maskin värmer degarna ganska mycket.
När degarna är färdigknådade åker de tillbaka ner i sina bunkar, vilka jag först diskar ur och oljar in med en tsk neutral olja.
Nu ska degarna växa till dubbel storlek. En gång i timmen drar jag lite i degarna. Dra - vik över - snurra ett kvarts varv - dra - vik över...3-4 vikningar. Jag är mer noga än vanligt att behandla båda degarna lika.
Efter två och en halv timme skrapar jag ut degarna på ett mjölat bakbord, plattar ut dem till två lika stora rektanglar, viker dem till avlånga bröd och vänder upp dem på ett bakplåtspapper med skarven nedåt. Nu ska de få vila 1,5 timme till innan det är dax att baka av dem. Glöm inte att hetta upp ugnen. 275C. En plåt på botten och en på näst nedersta.
När bröden är klara för gräddning föser man över pappret med bröden på den heta plåten, kastar in några isbitar på bottenplåten, stänger luckan och sänker värmen till 250C. Efter 15 min öppnar jag luckan och släpper ut lite ånga och efter ytterligare 5 min är bröden klara att tas ut.
Provsmakning
Jag lät Camilla göra ett blindtest och hon gissade öl på vattenbrödet. Själv känner jag nästan ingen skillnad över huvud taget. Två väldigt goda bröd men alltför lika för att kunna skiljas åt. Slutsatsen blir att det är bättre att baka detta bröd på vatten och dricka den superba ölen TILL brödet istället för att hälla den I det. Kul experiment dock.
Till vänster Ölbrödet och till höger Vattenvarianten |
Mmmmm... Ser goda ut!
SvaraRaderaBlev inspirerad att testa med öl. Resultatet skall bakas ikväll.
Improviserade lite och satte fördegen med surdegsgrund igår, men fick ingen fart på den. Död?!?
Nåväl, fuskade och dopade med några gram jäst. Vi får se ur det blir!
Må gott kamrat!
// JW
Även om jag just har diskuterat detta med dig på telefon Johan, så skriver jag en kommentar här. Kanske är det fler som har suregar utan fart. När man väl har fått igång en bra surdeg är det ganska svårt att döda den. Man kan till och med torka eller frysa den, för att senare sätta igång den igen.
SvaraRaderaNär degen är igång är det bra att förvara den i kylen mellan matningarna men det J gjorde var att han satte in degen i kylen DIREKT efter matningen. Gör man det händer det inte så mycket med degen... Eller det tar i alla fall lång tid innan nåt (synligt) händer. Låt degen stå framme, gärna något över normal rumstemperatur, efter att den har fått mat. Jag brukar mata på kvällen och låta degen stå framme över natten. Då har den kommit igång fint innan den åker tillbaka in i kylen.
Gott Ante...
SvaraRaderaPrecis så har jag gjort nu, tack för tipset.
Passade på att sätta en surdegsgrund med rågmjöl oxå!
Som jag sa fuskade jag ju lite och dopade deg 2 med ca. 10 gr jäst.
Resultatet:
Två goda och enkla bröd. Varken mer eller mindre.
Fråga:
Hur i h*?#ete lyckas du hela tiden få så snygga bröd. Jag tycker mina blir nice, men dina är ju föremål för en bröd-Oscar ?
Sen blir dina bröd väldigt luftiga, med trevliga hål på insidan...
Är det så enkelt att det kommer med erfarenheten, eller har du nått annat tips?
Må bäst kompis ;-)
// JW