Summa sidvisningar

tisdag 16 augusti 2011

Nyvaken och degig















 ...och så här såg den ut på morgonen efter att ha jäst över natten.



Dag 2 morgon
Innan jobbet drog jag ihop själva degen.

Jag löser upp 3g jäst (typ en tsk) i
100g kallt vatten
Blandar i fördegen från igår kväll.
Tillsätter 350g Manitoba Creem (alt. vetemjöl special)
och kör i degblandaren 7-8min (förlåt kära grannar).
Blandar i 10-15g salt
Kör ytterligare 2min

Min deg blev extremt seg och trådig som en varm mozzarella.

Sedan skrapar jag ner degen i en lätt oljad bunke, på med plastfolie, in i kylen och iväg till jobbet.

Eftersom degen står i kylen händer det inte så mycket med den under de 10 timmar den får vara ifred.


Dag 2 eftermiddag
Väl hemma igen plockar jag fram bunken så att själva uppjäsningen ska ta lite fart.

Efter ca en timme tar jag tag i degen, spänner den och viker in mot mitten. Jag snurrar bunken och gör samma sak några gånger tills jag gått runt ett varv. Även detta är ett knep jag lärt mig från Martin Johansson. Spännandet och vikandet kan upprepas var trettionde minut tills degen har växt till dubbel storlek. Var beredd på att detta kan ta lite tid. Nu är klockan 21.30 och min deg har jäst i ca 4 timmar. Snart är det dax att baka ut bröden.



Ut med degen på ett rejält mjölat bakbord. Använd hellre för mycket mjöl än för lite. Mjölet som blir kvar på bakbordet går utmärkt att sikta och spara i en burk till nästa bak.



Dra försiktigt ut degen till en rektangel som är ca 30x40cm. Hantera degen varsamt så att alla fina luftbubblor blir kvar i degen. Vik sedan in långsidorna mot mitten. Här kan  en bra, hård degskrapa vara till god hjälp.



Skär sedan degen i tre delar och låt dessa vila på bakbordet en kvart eller så. Under tiden kan man till exempel säga godnatt till sin dotter om man har en sån. Har man inte det kan man diska undan lite eller få stryk i alfapet mot sin svägerska via appen Wordfeud.

Rulla sedan varje bit till snygga korvar och lägg dem på en baguetteplåt eller på en mjölad handduk som du viker upp lite mellan varje bröd. Skruva dem lite om du känner för det. Är du sugen på att skära i något så går det bra att snitta bröden i valfritt mönster.Passa på att sätta på ugnen på max så att den hinner bli riktigt het. Sätt ett galler (om du har en b-plåt) mitt i ugnen och en oöm plåt på ugnsbotten.

När jag började leta på nätet efter bästa pris på baguettplåtar upptäckte jag att Clas Ohlson säljer en för 89 pix...vilket är 150-200kr billigare än alla andra jag hittat. Det är naturligtvis inget måste med en sån plåt men det underlättar om man vill ha bra form på baggarna. Min jobbkompis Per toppade mig rejält när jag visade mitt inköp. "Sådana tillverkade jag och min pappa, och sålde på nätet för några år sen!" Hemsidan finns kvar och har den catchy adressen: http://home.swipnet.se/~w-91355/main.htm De bockade tydligen plåtarna hemma i garaget med nån sorts hemmabyggd tryckluftsmaskin. ...eller också som sagt 89kr på Clas Ohlson.
Åter till baket.
Efter att bröden har fått jäsa i ca 30min på plåten är det äntligen dax att baka av dem. In med plåten, kasta in några isbitar eller lite vatten på bottenplåten, stäng snabbt luckan och sänk temperaturen till 250C. Ångan gör att bröden får en fin och knaprig skorpa. Isbitar direkt på ungsgolvet kan orsaka lite bulor och fula märken, därav förslaget med en oöm plåt på botten. Jag åkte till återbruket i Göteborg och köpte en plåt och ett extra ugnsgaller för 40 spänn styck.
Efter ca 10min i ugnen kan man öppna luckan hastigt för att vädra ut lite ånga och sedan åter igen efter ca 5min. Alla ugnar är olika så man får prova sig fram lite men mina bröd var klara efter ca 19min.
Ta ut plåten och låt bröden svalna på ett galler.
 
Resultat: Positivt! Sega och fina bröd med knaprig skorpa. Tydlig surdegssmak tack vare den långa jästiden (inget bröd för mina barn således...Noah sa här om dan: "Du får sluta baka nu pappa...man får gräva så långt in i frysen för att hitta BRA bröd" (dvs pågens lingongrova eller vanligt tråk-rostbröd). Gott som det är med lite smör och säkert fullt fungerande även till en tzatsiki. Kanske blev de LITE för kompakta så längre jästid på plåten vore välgörande. Den stora frågan är om det var värt tiden...mer än 24h tig det. Hmmm...jag har bakat godare bröd på kortare tid, så jag är tveksam. Nästa baguette jag bakar kommer att jäsas med jäst och ta kanske halva tiden att baka. Vi får se vilken som blir bäst. Stay tuned.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar