Summa sidvisningar

söndag 6 november 2011

Roten till mycket gott

En riktigt bra tomatsås är en förutsättning för att lyckas med väldigt många olika rätter. Grytor, soppor, pizza eller lasagne. Naturligtvis är den även fullt tillräcklig så som den är till favoritpastan.
Det funkar utmärkt att frysa in denna sås så jag brukar passa på att göra minst dubbel sats. För den som har gott om plats i frysen, eller ska ha inflyttningsfest (Johan?) är det helt ok att tiodubbla det hela.
Se detta som ett grundrecept, en bas att utveckla. Rött vin, olika örter eller riven fryst kycklinglever är några förslag på hur den kan varieras.



Så här gör jag min tomatsås:

Tomatsås
Fräs ½ grovhackad gul lök och en grovhackad vitlöksklyfta (kan uteslutas) i en rejäl skvätt god olivolja.
Låt löken fräsa på ganska svag värme ca 10min så att den blir mjuk och mild.

Tillsätt 1msk tomatpuré och fräs ytterligare ett par minuter.

Häll sedan i 500g krossade (eller hela) tomater
½ msk balsamvinäger
1msk brun farin
½ tsk kakao
½ msk kalvfond och
½ dl vitt vin

Kakaon ger lite extra fyllighet till smaken på tomatsåsen. Ett alternativ är att smälta i ett par rutor god mörk choklad.

Nu ska såsen puttra på svag värme i minst en timme. Lägg ett lock på kastrullen men låt det finnas en glipa så att det kan koka bort lite vätska.

Tjoffa i rejält med färska eller, som i detta fall torkade, örter. smaka av med salt och nymald svartpeppar.




Själv föredrar jag att såsen är lite chunky men om man ska göra en tomatsoppa eller om man har en son som inte äter maten om det är tomat- och lökbitar i såsen går det naturligtvis bra att mixa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar