Summa sidvisningar

söndag 4 september 2011

Bästa Pizzadegen

Det som avgör om en pizza är god eller inte är, enligt min åsikt, brödet. Är grunden välbyggd så... you know. Detta är nog den bästa pizzadegen jag gjort. Den räcker till två stora plåtar.

Pizzadeg
15g jäst
1,5msk olivolja
400g kallt vatten
300g manitoba cream
250g vetemjöl special (alternativt 550g vetemjöl special)

Kör degen i degblandaren 7min på låg växel.

Tillsätt 2tsk salt och kör ytterligare 2min på hög växel

Skrapa över degen i en oljad bunke, plasta in och ställ i kylen i 45min.
Tag sedan fram bunken och dra lite i degen, precis som jag gjorde med surdegsbaguetterna. Ett tips jag har lärt mig från Martin Johanssons blogg.

Låt degen sedan jäsa i rumstemperatur i 30min. Skrapa ut den på bakbordet och dela i två delar. Lägg över en handduk och låt degen vila ytterligare 30min. Sätt nu på ugnen på max. I mitt fall 275C. Sätt in en plåt 2/3 upp i ugnen så att den, liksom ugnen, hinner bli riktigt het.

När det är matdax kavlar man ut degen på ett bakplåtspapper, penslar kanterna med olivolja, och slänger på valfri fyllning. Jag börjar med osten och lägger sedan på lite av varje allt efter familjemedlemmarnas tycke och smak. Slutligen skopar jag över tomatsås här och där och tar hjälp av en annan plåt när jag för över pappret med pizzan till den upphettade plåten. Gräddningen tar ca 10min.

Pizzorna blev fantastiskt goda och vi var så hungriga att jag inte hann ta nån bild på det färdiga resultatet.


4 kommentarer:

  1. Den där bilden säger ju allt :) Home made pizza is the 'tjitt! Hoppas du har det fint i Göteborg, kram från Kiruna!

    SvaraRadera
  2. Mmmmmm....
    Gjorde pizza igår, och "lånade" ditt recept på degen.
    Grundade med riven mozzarella därefter så enkelt som möjligt; champinjoner, skinka och skivad mozzarella (nej, jag skäms inte... ;). Några klickar pesto här och var.
    Gjorde en tomatsås med egna örter som jag, efter Ert tips, klaffsade på sist av allt.
    Efter gräddningen var det bara att lägga på lite ruccolla...

    Kort & koncist: Godaste pizzan jag ätit!

    Tack än en gång broder ;-)
    // JW

    SvaraRadera
  3. Tackar brorsan. Självklart ska du låna recepten. Gör förbättringar och bräck mig. Delat recept är ju som bekant dubbelt recept. Dubbelt recept ger dubbelt så mycket pizza, och den pizzan kan vi ju käka tillsammans nån dag.

    SvaraRadera
  4. Håller med föregående skribenter: godaste pizzan. Ska aldrig mer köpa sån där färdig deg i rulle!!

    SvaraRadera